Värmesystem and Värmekällor - så väljer du rätt för din fastighet
Att välja värmesystem till din bostad är ett viktigt beslut som kräver stor eftertanke. Idag finns många olika värmekällor att välja mellan. Vilket värmesystem som passar bäst för just dig beror på ditt hus, tomt samt var i landet du bor. Något som även är viktigt att ha i åtanke är pris, effektivitet och miljöpåverkan. Installera ett värmesystem för din villa som är snabbt och smidigt och som bidrar till så lite skada på miljön som bara möjligt.
Vi på Ulma tycker det är viktigt att du väljer hållbara biobränslen för att värma upp ditt hus. Därför kommer vi nedan gå igenom flera alternativ för uppvärmning med biobränsle, men också värmekällor där det används bränslen som är skadliga för miljön.
Vi hoppas att du genom denna lista över olika värmesystem ska kunna hitta ett som passar just dig och din bostad.
Oljepanna - ett ålderdomligt värmesystem
En oljepanna består av en oljeanläggning som inkluderar allt från lagringstank till en mindre dagstank, en brännare och en varmvattenberedare. Att använda oljepanna som värmesystem och olja som bränsle har idag kommit att bli ett allt mer sällan använt sätt att värma sitt hus på.
En anledning till detta är att miljöriskerna för eldning av olja har fått stor uppmärksamhet, detta på grund av den stora mängd koldioxid som släpps ut vid förbränningen. Enligt Svenska Petroleum andamp; Biomedel Institutet (SPBi) levererades det 941 246 m3 eldningsolja till den svenska värmemarknaden år 2016. Klimatpåverkan av denna olja motsvarar enligt Naturvårdsverkets klimatberäkning närmare 4 miljoner ton koldioxid. Något som i sin tur motsvarar drygt 5% av landets totala utsläpp.
Priset för oljepanna som värmekälla har också ökat markant de senaste åren. Installationskostnaden ligga idag på runt 40 000 kronor. Då tillkommer även kostnader för eventuella vattenburna uppvärmningssystem. Inköp av olja har också blivit mycket dyrare. En årsförbrukning kostar minst 30 000 kr. Priset kan dock variera.
Fördelar med oljepanna
- Ses som ett lättskött värmesystem för villor eftersom det varken kräver mycket underhåll eller daglig tillsyn.
Nackdelar med oljepanna
- Förbränningen av olja släpper ut mycket koldioxid till atmosfären. Något som är en bidragande faktor till dagens stor klimatproblem. Skulle vi byta ut all typ av förbränning till biobränslen likt pellets, hade detta inneburit stora miljöförbättringar
- Oljepannans tank är i behov av stort utrymme samt ett vattenburet radiatorsystem och en skorsten för rökgaser.
- Priset för installation och köp av olja är högt. De sammantagna kostnaderna blir därför stora.
Direktverkande el som värmesystem
Du kan värma ditt hus genom vattenburen värmesystem eller i det här fallet, direktverkande elvärme. Detta är den el du får direkt till huset via elnät. Här används element som värmekälla, eller i vissa fall elslingor i golv och tak som omvandlar el till värme.
Direktverkande el ses inte idag som ett fungerande system för uppvärmning av hus. Detta till följd av dagens höga elpriser samt det faktum att systemet gör det svårt att byta värmesystem.
I relation till andra typer av uppvärmning är direktel den dyraste formen av uppvärmning. Däremot är installationen relativt billig.
Hur mycket du behöver betala i elräkning varje månad är svårt att förutse då det är flera faktorer som spelar. Dels beror det på vad elpriset är just den månaden, men också på hur mycket el du förbrukar. Normalt brukar elförbrukning för en eluppvärmd villa ligga på runt 25 000 kWh per år. Här är det uppvärmning och varmvatten som drar mest el i hemmet, ungefär 80 procent av den totala elförbrukningen. Resten är hushållsel.
I relation till andra typer av uppvärmning, som exempelvis pellets, är direktel den dyraste formen av uppvärmning. Däremot är installationen relativt billig.
Är du intresserad av att ta reda på hur de stigande elpriserna påverkar priset för uppvärmning för olika värmesystem bör du kolla in Ulmas priskalkylator. Här fyller du i ditt elpris, ditt värmebehov samt utetemperatur.
Vill du ta reda på fler sätt att spara el (och pengar)? Läs vår artikel: SPARA EL HEMMA – STOR GUIDE TILL HUR DU GÅR TILLVÄGA
Fördelar med direktverkande el:
- Billigt att installera
- Elementen kräver nästan ingen skötsel alls
- Det är enkelt att kontrollera värmen i ditt hem eftersom elvärmen kommer direkt när den behövs och smidigt går att stänga av
- Du slipper en ved- eller oljepanna och ett rörsystem att hålla koll på
- Ingen införskaffning av råvaror behövs, såsom ved eller olja
Nackdelar med direktverkande el:
- Elpriserna är idag mycket höga och vi vet inte vad elen kommer ha för pris i framtiden
- Elen kommer i vissa fall från kol, olja och gas vilka är icke förnyelsebara bränslen
- Har du en gammal termostat kan detta ge ojämn värme i huset
- Viss typ av elproduktion är dålig för miljön
- Blir det strömavbrott försvinner all värmetillförsel till din bostad
Pelletseldning - en värmekälla från bioenergin
Pelletseldning är det värmesystem vi på Ulma är specialiserade inom. Att elda med pellets som bränsle är populärt bland fastighetsägare såsom hus, industrifastigheter och lantgårdar. Värmepellets är tillverkat av såg- och kutterspån vilket är biprodukter. Därför räknas också pellets som ett biobränsle. En stor fördel med värmepannor som eldar pellets är dess minimala miljöpåverkan. Pellets är också smidigt att förvara och eldas i pelletspanna med pelletsbrännare eller pelletskamin.
Undrar du vilket värmesystem som är billigast vill vi slå ett slag för pelletseldning. Pellets har ett högt värmevärde på hela 5,2 kWh/kg med en låg askhalt vilket leder till en jämn temperatur i din fastighet. Att köpa in pellets är också mycket billigt jämfört med exempelvis eldningsolja eller elvärme.
Fördelar med pellets:
- I många fall den lägsta driftkostnad i jämförelse med andra systemen
- Betalar ofta igen sig redan efter 3-5 vintrar, förutsatt att dagens pris på el och olja
- Ett förnybart bränsle och miljövänligt
- En ny pelletspanna kräver mycket lite underhåll
Nackdelar med pellets:
- Kräver lagringsutrymme
- Kräver viss tillsyn några gånger per år
Ulma erbjuder ett kvalitativt utbud av värmesystem för pelletseldning. Hos oss hittar du marknadsledande pelletspannor, pelletsbrännare och pelletskaminer.
Vedeldning - Tradition och trivsel
Vedeldning står som en av de äldsta metoderna för uppvärmning av bostäder. Genom århundraden har människan använt ved för att skapa värme och komfort under kalla perioder. Idag kombinerar moderna vedkaminer traditionell charm med effektivitet och miljövänlighet. På ULMA erbjuder vi ett utbud av vedkaminer som inte bara värmer upp ditt hem effektivt utan också fungerar som en attraktiv inredningsdetalj.
Fördelar med vedkaminer:
- Hållbarhet: Ved är ett förnybart och naturligt resurs, vilket gör vedeldning till ett miljövänligt alternativ jämfört med fossila bränslen.
- Kostnadseffektivitet: Efter den initiala investeringen i en vedkamin och installation, kan kostnaden för ved vara lägre än många andra uppvärmningsalternativ, speciellt om du har tillgång till egen ved.
- Estetik och komfort: En brinnande eld i en vedkamin skapar en oöverträffad känsla av värme och trivsel. Vedkaminens design kan också vara ett stilfullt tillskott till hemmet.
Nackdelar med vedkaminer:
- Arbetsinsats: Att förbereda och elda med ved kräver mer manuellt arbete jämfört med andra uppvärmningskällor.
- Lagerutrymme: För att använda vedkamin behöver du tillräckligt med utrymme för att förvara ved, vilket inte alla hem har tillgång till.
- Utsläpp: Även om moderna vedkaminer är designade för att minimera utsläpp, kan förbränning av ved fortfarande släppa ut partiklar i luften, vilket kräver god ventilation och regelbunden skorstenrensning.
På ULMA har vi ett utbud av vedkaminer som möter olika behov och preferenser. Från traditionella braskaminer i gjutjärn till moderna liten vedkamin som passar i mindre utrymmen. Varje kamin är designad med fokus på effektivitet, användarvänlighet och estetik. Våra experter hjälper dig gärna att välja rätt modell för ditt hem och att planera en säker och korrekt installation.
Utforska vårt utbud och läs mer om fördelarna med att välja en vedkamin som din nästa värmekälla genom att besöka vår sida om vedkaminer. Oavsett om du söker efter en lösning som komplement till ditt nuvarande värmesystem eller vill ha en fristående värmekälla, kan en vedkamin vara det perfekta valet för dig.
Komplett pelletsanläggning eller kamin
Att injustera ett värmesystem ska vara smidigt. En pelletspanna och pelletsbrännare är mycket enkla att installera med smidiga funktioner och en avancerad digital styrenhet som gör underhållet minimalt. En pelletspanna från Ulma ger dig ett driftsäkert och ekonomiskt värmesystem för din fastighet.
Värm upp ditt hus och bidra samtidigt till en mysig atmosfär i ditt hem med en pelletskamin. En stor fördel med just Ulmas pelletskaminer är att de fungerar automatiskt. Den har nämligen en programmerbar termostat som styr kaminen så att precis rätt mängd pellets matas in, beroende på önskad rumsvärme. När denna temperatur överskrids stängs kaminen av och går ner på sparlåga. När temperaturen sjunker tänds kaminen automatiskt igen.
Vi har också ett sortiment med snygga braskaminer, om man är mer ute efter mysvärme.
Solpaneler
En annan typ av förnybar energikälla som används till uppvärmning av bostadshus och villor men även offentliga byggnader är solceller. Vanligtvis hänger solcellerna ihop i större solpaneler och sitter på taket som en kompletterande energikälla. När solens strålar träffar cellerna uppstår elektrisk spänning på dess framsida och baksida. Genom att koppla en ledning till solcellen bildas ström i form av en likström. På den vägen kan din fastighet sedan värmas upp.
Även en solfångare är ett bra komplement till ett huvudsakligt värmesystem (som exempelvis en pelletspanna). Solfångaren producerar inte el, utan tar till vara på solens värme. Värmen från solens strålar används till varmvatten och uppvärmning. Med en ackumulatortank kan överskottet från solfångaren sparas för tidpunkter när solen inte värmer.
Fördelar med solceller:
- Ett överlag miljövänligt värmesystem
- Kräver lite underhåll
- Du producerar din egen el och blir på så sätt självförsörjande
Nackdelar med solceller:
- Hög investeringskostnad
- Solenergin produceras enbart på dagen
- Leder till indirekt miljöpåverkan vid exempelvis tillverkning och transport
Bergvärme
Bergvärme är solenergi som lagrats djup nere i marken och som används för att värma våra hus. Genom en bergvärmepump tas lagrad solenergi tillvara och förser din villa med värme och varmvatten.
Det finns även jordvärme och sjövärme som fungerar på liknande sätt. Vilket som passar bäst beror på ditt hus energibehov, vilket värmesystem din villa har idag samt hur din tomt är beskaffad.
Fördelar med bergvärme:
- En ekonomisk energiform som hjälper dig spara pengar
- En typ av bioenergi som har liten miljöpåverkan
- Kräver ytterst lite skötsel
- Kan kombineras med andra värmekällor
Nackdelar med bergvärme:
- Kostar mycket att investera i
- Höga driftkostnader med tanke på dagens elpriser
- Krävs att du borrar en energibrunn
- Kort livslängd på pumpen
- Krävs tillstånd från kommunen
Önskar du byta värmekälla till något billigare och mer hållbart eller har frågor om våra olika värmesystem för pelletseldning är du varmt välkommen att kontakta oss på Ulma.