Oljepanna – så fungerar uppvärmning av din bostad med oljeeldad värmepanna
Oljepannan blir för varje år som går allt mer antik i dagens moderna och miljömedvetna samhälle. Under efterkrigstiden och fram till 80-talet användes oljepannan flitigt för att värma upp fastigheter och hushåll. Men sedan dess har allt fler valt att överge denna relik till värmekälla och istället byta till både billigare och mer miljövänliga alternativ, så som pellets, värmepumpar och solenergi.
Oljepannor används i huvudsak för att värma upp bostäder. Idag hittar du dem främst i äldre hus. Vid ombyggnationer eller renoveringar väljer de flesta att installera ett annat system.
Uppvärmning med olja som bränsle
Om vi blickar en 50-60 år tillbaka i tiden så var uppvärmning med olja den vanligaste värmekällan för uppvärmning av hus, jämte ved. Förr var oljepriset nämligen mycket billigare. Men sedan oljekrisen på 1970-talet har priserna stigit allt mer. Förutom denna faktor hade oljans stora popularitet också att göra med den stora energiutvinningen förbränningen gav. Men också det faktum att oljepannan var ett relativt underhållsfritt värmesystem samt mycket beprövat.
Oljepannor och värmeutvinning från förbränning av olja ifrågasätts starkt idag ur ett miljöperspektiv. Detta på grund av dess höga koldioxidutsläpp.
I en undersökning gjord av Pelletsförbundet konstateras att i landets c:a två miljoner villor, fanns det 2016 endast 40 000 oljepannor kvar. Trots att det saknas siffror för senare år så kan man med största sannolikhet anta att antalet oljepannor har fortsatt att minska.
Enligt Svenska Petroleum andamp; Biomedel Institutet (SPBi) levererades det 941 246 m3 eldningsolja till den svenska värmemarknaden år 2016. Klimatpåverkan av denna olja motsvarar enligt Naturvårdsverkets klimatberäkning närmare 4 miljoner ton koldioxid. Något som i sin tur motsvarar drygt 5% av landets totala utsläpp.
Av denna anledning är förbränning av biobränslen likt pellets att föredra vid uppvärmning av bostäder. Ett alternativ är att köpa en pelletspanna, pelletskamin eller varmluftspanna från Ulma.
Hur fungerar oljepannan?
Oljepannan består av en hel oljeanläggning. Denna inkluderar en lagringstank, en mindre dagstank, en brännare och en varmvattenberedare. Dagstanken är den tank från vilken eldningsoljan till brännaren tas ifrån. Denna ska med fördel byggas så att bränslet kan självrinna ner till brännaren. För att utvinna värme måste oljan pumpas ut från lagringstanken intill enhetens förbränningskammare. När oljan antänds här bildas lågor. Med andra ord energi. Den rök som skapas under förbränningen släpps ut genom bostadens skorsten. Värmeenergin kan även användas för att värma upp vatten i en varmvattenberedare. Genom det vattenburna systemet leder denna ut värme och varmvatten.
Hur bra verkningsgrad har en oljepanna?
Höga priser är en tydlig nackdel med olja som bränsle. Detta med tanke på hur många kronor per kWh förbränningen kostar. Vill du använda dig av en oljepanna trots allt, är investering i en ny modell att föredra.
Gamla oljepannor har ofta mycket dålig verkningsgrad. Ibland tas endast hälften av energin tillvara för att avge värme till huset. De nyare pannorna har en verkningsgrad från 80 procent och uppåt. I vissa fall till och med 100 procent.
Så vad är priset för en oljepanna?
Priset för en oljepanna som värmekälla är relativt högt. Installationen brukar ligga på runt 40 000 kronor. Då tillkommer även kostnader för eventuella vattenburna uppvärmningssystem. Inköp av olja är som tidigare nämnt också dyrt. En årsförbrukning kostar minst 30 000 kr. Priset kan dock variera.
Jämför du detta med en värmepanna som eldar pellets är priset för eldning med oljepanna mycket högre. Köper du exempelvis pellets i stor volym kan du landa på mellan 50 och 70 öre/kWh. Olja ligger i dagsläget på runt 1,80 kr/kWh.
Investeringen klassas därför som osäker. Just nu ses oljepannan som den dyraste metoden att värma upp ditt hus på, jämte direktverkande el.
Klicka dig även in på vår priskalkylator för en mer exakt beräkning av pris för olika typer av värmesystem. Anpassat efter din bostad.
Sammanfattning av för- och nackdelar med oljepanna
Fördelar:
- Oljepannan ses trots de regelbundna inspektionerna och arbetet som systemet innebär, som ett relativt lättskött värmesystem. Detta eftersom den varken kräver mycket underhåll eller daglig tillsyn.
- Är du osäker på om en oljepanna är ett bra alternativ för din bostad kan du alltid höra vad dina grannar har för uppvärmning. Du kan även be kommunen om rådgivning. De ger gärna tips om vilka uppvärmningsmetoder som funkar bra i din kommun.
Nackdelar:
- Det finns många nackdelar med olja som bränsle ur ett miljöperspektiv. Som nämns ovan släpper förbränningen av olja ut oerhört mycket koldioxid till atmosfären. Något som är en del av dagens stora klimatproblem. Skulle vi byta ut all typ av förbränning till biobränslen likt pellets, hade detta inneburit stora miljöförbättringar.
- Oljepannans tank kräver stort utrymme samt ett vattenburet radiatorsystem och en skorsten för rökgaser.
- Priset för en oljepanna är högt. Både vad gäller installation och inköp av olja. De årliga kostnaderna kan därför bli stora.
- Oljepannan ska inspekteras regelbundet samt vara godkänd av kommunen. Detta kräver både arbete och kontroll. Men också en avgift.
Vill du värma upp din fastighet med biobränsle kan en pelletspanna vara ett bra alternativ. Vi har även en artikel där vi jämför kostnaderna för olika värmesystem. Kolla in Ulmas utbud av miljövänliga värmesystem och kontakta oss vid funderingar eller intresse.