Direktverkande el - en dyr form av uppvärmning
När vi efter många om och men började producera kärnkraft i Sverige under 1970-talet kom den direktverkande elen att bli mycket populär i Sverige. De främsta skälen till detta var att elpriset sänktes dramatiskt och att elen inte längre ransonerades till förmån för industrin. Det var under denna period som en stor mängd svenskar bytte till direktverkande el, vilket är anledningen till att många hus än idag värms upp av detta värmesystem.
Just el som uppvärmning har kommit att få ett ganska dåligt rykte den senaste tiden. Det är nu många som ångrar att de följde med i trenden och installerade värmesystemet när det var som mest populärt. Detta till följd av dagens höga elpriser samt det faktum att systemet gör det svårt att byta värmekälla.
Bland de nordiska länderna ligger Sverige i topp vad gäller uppvärmning med detta värmesystem.
Vad är direktverkande el?
El kan värma upp ett hus genom vattenburen elvärme eller i det här fallet, direktverkande elvärme. Detta är den el du får direkt till huset via elnätet. Med direktverkande el värms ditt hus upp genom element eller i vissa fall genom elslingor i golv och tak där elen kan omvandlas till värme.
Vad kostar direktverkande el?
I relation till andra typer av uppvärmning, som exempelvis värmepannor som använder pellets, är direktel den dyraste formen av uppvärmning. Däremot är installationen relativt billig. Vi har även ett inlägg där vi beskriver vilket uppvärmningssystem som är billigast.
Hur mycket du behöver betala i elräkning varje månad är svårt att förutse då det är flera faktorer som spelar. Dels beror det på vad elpriset är just den månaden, men också på hur mycket el du förbrukar. Värmer du upp din bostad med direktverkande el kan du dock enkelt ta reda på hur mycket du betalat genom att kolla din elmätare eller elräkning i efterhand.
Vill du göra en grov uppskattning av hur mycket el du kommer förbruka i år, är ett alternativ att multiplicera antalet kvadratmeter på ditt hus med 120. Låt oss säga att din villa är 100 m² stor. I detta fall kommer uträkningen se ut som sådan: 100 x 120 = 12 000. Du kommer alltså ha en uppskattad elförbrukning på 12 000 kWh per år.
En normal elförbrukning för en eluppvärmd villa brukar ligga på runt 25 000 kWh per år. En vanligt förekommande fråga är hur stor del av elförbrukningen som går åt till att värma upp ett hushåll med direktverkande el. Uppvärmning och varmvatten är det som förbrukar mest energi, ungefär 80 procent av den totala elförbrukningen. Resten är hushållsel.
Vad finns det för alternativ till direktverkande el?
Det finns som sagt flera billigare och mer stabilt kostnadseffektiva värmesystem. Vi på Ulma rekommenderar uppvärmning genom pelletseldning. Pellets är ett mycket billigt alternativ för bränsle och ser ut att fortsätta vara det även i framtiden. Detta eftersom prisutvecklingen för pellets har varit negativ ett bra tag.
Är du intresserad av att ta reda på hur de stigande elpriserna påverkar priset för uppvärmning av din bostad bör du kolla in Ulmas priskalkylator. Här fyller du i ditt elpris, ditt värmebehov samt utetemperatur. Detta för att få reda på hur olika typer av uppvärmning påverkas av dessa faktorer.
Finns det fall där direktverkande el är en passande lösning?
Nej, enligt oss är direktverkande el som huvudsaklig värmekälla inte längre någon passande lösning. För fritidshus och andra fastigheter där elen inte är igång konstant kan direktel vara en bra lösning för att hålla huset frostfritt, och att man istället använder en pelletskamin när man vistas där.
Hur ser miljöpåverkan ut?
Själva användningen av direktverkande el är miljövänlig. Vid produktionen kan det dock uppstå utsläpp av växthusgaser, olika avfall samt påverkan på närmiljö och landskap. Den el som kommer från vatten- och vindkraft är mycket mer miljövänlig än den som kommer från exempelvis kolkraft.
Många experter menar att det är dåligt att använda en så pass högvärdig energi som elenergi till att värma upp hus. Med denna energi kan man exempelvis inte utnyttja dess spillvärme. Man måste till att börja med skapa elenergi vilket ger lågt utbyte vid förbränning. Vid förbränningen är det vanligtvis vattenånga som kokas och trycks ut i en ångturbin. Endast en tredjedel av den förbrända energin blir elenergi. Den övriga ångan måste på ett eller annat sätt kylas bort. Detta gör produktionen mindre effektiv och miljöpåverkan mer påtaglig.
Oavsett vilken typ av kraftslag som din el kommer från så förblir det ur en miljösynpunkt grundläggande att inte konsumera mer el än nödvändigt. Det finns många sätt att spara el i hemmet. Att hitta sätt att minska sitt övergripande elbehov vid uppvärmning och nedkylning är viktigt, både för miljön och plånboken.
Läs mer i vår artikel om de saker i hemmet som drar mest el.
Vi på Ulma ser det som nödvändigt att värma upp våra villor med hållbar bioenergi istället för andra mer miljöfarliga alternativ. Därför rekommenderar vi att du värmer upp ditt hem med våra olika alternativ för eldning av biobränslet pellets.
Elproduktion med fossila bränslen som kol, olja och gas har en stor negativ klimatpåverkan.
Vilka är för och nackdelarna?
Fördelar med direktverkande el:
- Billigt att installera
- Element för direktverkande kräver nästan ingen skötsel alls
- Det är enkelt att kontrollera värmen i ditt hem eftersom elvärmen kommer direkt när den behövs och smidigt går att stänga av
- Du slipper en ved- eller oljepanna att hålla koll på
Nackdelar med direktverkande el:
- Elpriserna är idag höga och vi vet inte vad elen kommer ligga på i framtiden
- Elen kommer i vissa fall från kol, olja och gas vilka är icke förnyelsebara ämnen
- Har du en gammal termostat kan detta ge ojämn värme i huset
- Viss typ av elproduktion är dålig för miljön
- Blir det strömavbrott försvinner all värmetillförsel till din bostad
Är du intresserad av att veta mer om våra alternativ för uppvärmning genom pelletseldning är du varmt välkommen att kontakta oss. Kolla även in vårt utbud av pelletsbrännare, pelletspannor och varmluftspannor.