Pelletsförråd

Ett bra och rymligt pelletsförråd är en förutsättning för att din pelletsanläggning ska fungera smidigt och effektivt. Hur stort förråd du behöver beror på hur stor fastighet du behöver värma upp. För en normalstor villa brukar 5-6 m2 räcka för förvaring av pellets och pelletsbehållare. För större fastigheter ser behovet naturligtvis annorlunda ut. På Ulma har vi färdiga förråd, samt tillbehör till alla typer av pelletsförråd - från det lilla pannrummet till stora bulkförråd i industriell skala. 

Förvaring av pellets

Pellets ska förvaras torrt och hanteras varsamt. Det är viktigt att luftfuktigheten i ditt förråd inte är för högt då våta pellets ger ett sämre värmevärde och ökade utsläpp vid förbränning. Om du ska bygga ett fristående pelletsförråd utomhus bör du därför se till att byggnaden håller regn och väta ute. Samtidigt behöver det finnas en viss genomströmning av syre för att förhindra uppkomsten av kolmonoxid. 

Läs mer om tillsyn och underhåll av pelletsbrännare och -pannor här. 

Pelletsförråd MAFA för inomhusbruk

Pelletsförråd MAFA är en behållare i kraftigt utförande, för snygg och funktionell förvaring av bränslepellets. De är avsedda för inomhusbruk för alla de som hanterar sin bränslepellets löst eller i säck. Vi erbjuder MAFA-förråd i följande storlekar: 127, 300, och 730 liter

Pelletsförråd med automatisk matning

En stor fördel med pellets, jämfört med till exempel ved, är att matningen av bränsle sköts automatiskt med hjälp av matarskruv, doserskruv eller matarränna. Din pelletsanläggning sköter sig till mångt och mycket sig självt – så länge tillförseln av pellets är konstant. Denna teknik är inte bara bekväm, den är också praktisk då den ger en jämn tillförsel av bränsle vilket gör att din brännare eller panna kan ge maximal värmeeffekt. 

Se dock upp för så kallad valvbildning, som kan ske då dina pellets stödjer sig på varandra istället för att falla ner mot behållarens botten. Ett annat förekommande problem är att spån i matarskruven stoppar matningen (risken för detta är dock liten så länge du använder pellets av hög kvalitet)

Köp lösvikt av pellets på bulk

Vill man inte köpa pallar finns möjligheten att köpa pellets i lösvikt, också kallat bulk. Då levereras bränslepellets med lastbil som blåser in pellets i ditt förrådsrum. 

Alternativet till att åka och köpa pellets på pall är att beställa det i bulk baserat på vikt. Då sker typiskt leveransen med hjälp av en lastbil som helt enkelt blåser in pellets i ditt förråd där du har förvaringen. Fördelen är tvådelad, dels innebär det att du kan beställa mer pellets som räcker längre tid. Dessutom erbjuds leveranser via lastbil, du behöver alltså inte åka och handla pellets själv. 

De flesta leverantörer av bulkpellets har en minimigräns på 3 ton per leverans. Därför är det viktigt att bygga ett pelletsförråd som rymmer denna volym, plus lite till. Se också till att placera förrådet så att det är lätt att nå för pelletsbilen. 

För den här typen av förvaringslösning finns egentligen två alternativ. Det ena är att platsbygga ett eget pelletsförråd ovanpå en kraftigare matningsanordning såsom en utmatningsränna, titta gärna på produktsidan för att få en uppfattning om hur en sådan typiskt ser ut. Vi rekomenderar att ha den här pelletsförvaringen inomhus där klimatet kan kontrolleras så att inte fukt kommer in och skadar några pellets. Det andra alternativet är att köpa ett MAFA pelletsförråd att ha som mellanförråd.

Aktiva filter

 • Doserskruv/Mellanförråd

  5 900,00 kr

  Problem med matning? Använd vår nya doserskruv. Passar till alla marknadens förekommande villabrännare. Om man måste ha en längre skruv från förrådet skapar detta ofta en ojämn matning till överfallsmatade pelletsbrännare som kräver en jämn dosering av bränslet. För att behålla en bra förbränning så är denna korta skruv ett bra alternativ. Skruven placeras mellan den ordinarie skruven och brännare.

 • Matarskruv Komplett 1,7 m

  3 950,00 kr

  Komplett matarskruv med metallinlopp och T-Rör. Levereras omonterad och kompletteras med ett 75x3mm plaströr.

  Finns med olika motorer för brännare med effekt från 20kW upp till 90kW.

 • Matarskruv spiral 1,67m

  275,00 kr

  Spiralskruv 38-8x3,3 mm

  Standardlängd: 1,67m, flexskruv.

 • Nivågivarstyrning för pelletsförråd

  3 650,00 kr

  Med en nivågivarstyrning bryts strömmen till skruvmotorn om pelletsen i förrådet understiger en viss nivå.

  På så vis ser du till att alltid ha pellets kvar i förrådet, och du slipper mata fram pellets på nytt.

  MAX 8A belastning, Timer

 • Pelletsförråd MAFA Micro 127 L

  4 625,00 kr

  Pelletsförråd MAFA är en behållare i kraftigt utförande, för snygg och funktionell förvaring av bränslepellets. De är avsedda för inomhusbruk för alla de som hanterar sin bränslepellets löst eller i säck.

 • Pelletsförråd MAFA Midi 730 L

  7 650,00 kr

  Pelletsförråd MAFA är en behållare i kraftigt utförande, för snygg och funktionell förvaring av bränslepellets. De är avsedda för inomhusbruk för alla de som hanterar sin bränslepellets löst eller i säck.

 • Pelletsförråd MAFA Mini 300 L

  4 850,00 kr

  Pelletsförråd MAFA är en behållare i kraftigt utförande, för snygg och funktionell förvaring av bränslepellets. De är avsedda för inomhusbruk för alla de som hanterar sin bränslepellets löst eller i säck.

 • Utmatningsränna till bulkförråd för pellets

  14 300,00 kr

  Vår utmatningsränna till bulkförråd är en transportlösning och pelletsförråd som är mycket enkel att bygga. Med ett bulkförråd får du möjlighet att smidigt och enkelt ta emot pellets i lösvikt (bulk). Pellets levereras av en tankbil 1-2 gånger per år (i en normal villa), och frammatningen från tanken till pelletsbrännaren sköts skonsamt och helt automatiskt med hjälp av nivågivare och utmatningslådan.

  Bottensektionen av förrådet är designat för att tyngden av pelletsen inte ska trycka mot skruven. Detta gör att matarskruven går mycket lätt när den matar fram pelletsen, och att ljudnivån blir lägre.

  • Mycket driftsäker 
  • Låg ljudnivå
  • Helt automatisk
  • Mycket prisvärd

  Levereras komplett med 3 m bottenskruv och 5 sektioner á 60 cm.