Uppvärmning av hus - Vilket system ska jag välja?
Hur gammalt är ditt hus?
Värmesystem har utvecklats snabbt de senaste årtionden allteftersom energieffektivitet får högre prioritet. Därför är det dramatisk skillnad mellan ett hus som är byggd på 60-talet och 40 år senare.
Hus byggda före 1970-talet
De flesta hus som byggdes under denna tidsepok var eller är fortfarande dåligt isolerade. De har vanligtvis även ventilation med självdrag via kanaler i skorstenen. Värmesystemet är för det mesta vattenburet med en äldre olje-, ved-, pellets- eller elpanna med hög energiförbrukning.
Hus byggda på 1970-talet
Även hus byggda på 70-talet är ofta dåligt isolerade med självdrag och hög energiförbrukning. Dessa hus värms vanligtvis upp via direktverkande elradiatorer och elektrisk varmvattenberedare med hög energiförbrukning. Bor du i ett hus från 70-talet med detta värmesystem är det förmodligen dags att byta.
Hus byggda under skiftet 1970/80-tal
Bor du i ett hus som byggdes i slutet av 70-talet eller precis i början av 80-talet har huset troligtvis bättre isolering än ett äldre. Värmesystemen i dessa hus är dock för det mesta sämre än i moderna villor. Husen har mekanisk ventilation eller fläktar utan återvinning. Systemet är vattenburet med en elpanna som har ganska hög energiförbrukning. Vad man kan se är att hus med denna typ av värmesystem oftast har högre energiförbrukning än moderna hus.
Hus byggda under 1980-talet eller senare
1982 infördes nya byggregler. Hus som är byggda detta år eller senare har i de flesta fall bra värmesystem, god isolering och frånluftsvärmepump. De har även mekanisk ventilation eller fläktar med återvinning. Husen har dessutom ett vattenburet värmesystem och de har frånluftsvärmepump eller fjärrvärmeväxlare med relativt låg energiförbrukning. Här kan du sänka kostnaderna bara genom att minska din vardagliga energiförbrukning.
Alternativ på värmesystem – den billigaste uppvärmningen av hus
Är det dags att byta system för uppvärmning av ditt hus? Nedan följer förslag på några av de bästa och billigaste alternativen. Byta helt eller hitta ett komplement till ditt nuvarande uppvärmningssystem. För att ytterligare optimera värmesystem och minska energikostnader kan en trådlös shuntautomatik vara en smart investering. Läs mer i vår artikel om hur ESBE CRB221 trådlös shuntautomatik kan bidra till en energieffektiv uppvärmning.
Pelletseldning
Genom att byta från direktverkande el och olja eller andra äldre system för uppvärmning till pelletsanläggning, kan du kraftigt sänka dina kostnader. Det som krävs är en pelletsanläggning som är optimerad för ditt hem och dina behov. Dessutom behöver du en pelletsbrännare och panna med lång livslängd. För att maximera effekten av pelletseldning är det möjligt att kombinera anläggningen med en ackumulatortank och solpaneler. Då kan du spara upp till 20 % pellets per år.
Pelletspannor är den bästa uppvärmningen av gamla hus
Bor du i ett äldre hus med en gammal olje-, ved-, pellets- eller elpanna kan det vara en god idé att byta ut denna mot en ny och mer energisnål pelletspanna. Har du vattenburna värmeelement i huset kan dessa enkelt kopplas till pelletspannan. Pelletsbrännare går att installera på de flesta äldre pannor som är avsedda för olja eller ved. Det finns såklart även pannor som är optimerade för just pellets. Kolla förslagsvis in Ulmas stora utbud av pelletspannor. Även i direktelvärmda hus kan du använda dig av pelletseldning som värmesystem.
Du skulle även kunna installera en pelletskamin som komplement till direktverkande el. En pelletskamin har en inbyggd cirkulationsfläkt som sprider värme. Kaminen klarar upp till 70 procent av värmebehovet i ett normalstort hus. Pelletskaminen är dessutom ett mysigt sätt att värma upp huset på under vintertid. Installera en pelletskamin i ditt nybyggda hus som ett komplement till det redan befintliga värmesystemet, för att minska din energiförbrukning. Se Ulmas utbud av pelletskaminer.
Fjärrvärme
Fjärrvärme är billigare än direktverkande el. Vill du byta från direktverkande el till fjärrvärme behöver du en ny fjärrvärmecentral och ansluta dig till fjärrvärmenätet. Du behöver dessutom byta dina element och montera in ett vattenburet system.
Bor du i ett hus som är byggt under skiftet 1970/80-tal som värms upp med elpanna är ett alternativ att byta till fjärrvärme. Fjärrvärme har ett lägre pris per förbrukad kWh än elvärme. Kom dock ihåg att priset skiljer sig mellan olika delar av landet. Anslutningskostnaden kan vara mycket hög och du behöver själv betala för anslutning och installation av fjärrvärmecentralen.
Värmepump
I hus byggda under 1980-talet eller senare är värmepumpen ett vanligt system för uppvärmning. Värmepumpen minskar driftkostnaderna jämfört med direktverkande el, elpanna och oljeeldning. Däremot är investeringskostnaderna höga. Det finns olika typer av värmepumpar; markvärmepump, luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump och luft-luftvärmepump. Det billigaste alternativet är luft-luftvärmepumpen. Den kan användas som ett komplement i ett hus med direktverkande el. Däremot är pumpen inte optimal för att värma upp ett hus då verkningsgraden sjunker med utomhustemperaturen.
Vill du lära dig mer om värmesystem? Läs vår guide till det billigaste värmesystemet.
Sänk uppvärmningskostnaderna med kompletterande värmekällor
Med en kompletterande värmekälla kan du minska kostnaderna för uppvärmning av ditt hus. Nedan går vi igenom några av de mest lönsamma komplementen.
1. Pelletskamin
Pelletskamin är en form av öppen spis som eldas med pellets. Fyll på med pellets och låt sedan eldningen skötas automatiskt. En pelletskamin kan värma upp till 70 % av ett normalstort hus – med andra ord kan du avsevärt minska övriga kostnader för uppvärmning av ditt hem.
2. Solenergi
Solceller omvandlar solenergi till el och solfångare omvandlar solenergi till värme. Solenergi har en låg driftkostnad och är klimatsmart. Däremot innebär installation av exempelvis solfångare en stor investering. Dessutom är solcellernas batterier dyra. Kombinera solceller med en pelletsanläggning för att sänka kostnaderna.
3. Golvvärme
Med golvvärme är det möjligt att sänka inomhustemperaturen utan att det påverkar husets komfort och hemtrevnad. Däremot krävs rätt isolering och typ av golv för att golvvärme ska fungera optimalt.
4. Vedkamin
Vedkamin är ett traditionellt och mysigt sätt att värma upp ditt hem. Med möjligheten att välja mellan flera stilar, inklusive den eleganta braskamin gjutjärn eller den mer kompakta liten vedkamin, erbjuder vedkaminer en effektiv värmekälla. Installationen av en braskamin kräver noggrann planering och kunskap för att säkerställa optimal funktion och säkerhet. Besök vår sida om vedkaminer för att utforska vårt sortiment och lära dig mer om installation.
Värma upp hus med pellets eller ved – ta hjälp av Ulma
Hos oss på Ulma kan du köpa flertalet värmeprodukter anpassade för uppvärmning med pellets. Vårt huvudmål är att producera värmeprodukter inom bioenergi, och då framförallt på pelletsmarknaden. Idag säljer vi allt från pelletsbrännare till pelletspannor, varmluftspannor och pelletskaminer, men också vedkaminer, vedspisar och reservdelar för våra värmeprodukter.
Har du frågor om pelletseldning eller våra produkter? Varmt välkommen att kontakta oss på +46 (0)325 - 176 80.