Bidrag till energieffektivisering av småhus: Detta innebär regeringens nya förslag
Som ett resultat av de senaste årens gas och elpriser är det många husägare som redan ställt om till mer hållbara och mindre priskänsliga värmesystem. Dock finns det många som fortfarande kämpar med dyra och omoderna värmekällor. Med det nyligen införda förslaget om bidrag för energieffektivisering av småhus vill regeringen att fler ska ha råd med de nödvändiga konverteringarna och på så sätt minska hushållens beroende av el och gas.
I den här texten ska vi gå in på vad det nya förslaget innebär för dig som småhusägare.
Vad innebär bidrag till energieffektivisering av småhus?
Regeringen lade fram ett nytt förslag på åtgärder för energieffektivisering av småhus, som nu godkänts och införts. Bidraget riktar sig främst till de husägare som i dag värmer upp sitt hus med direktverkande el eller gas. Energieffektivseringsbidraget ska gälla både konvertering till nytt värmesystem och till förbättringar av klimatskärmen – det vill säga golv, väggar, tak, fönster och dörrar. Bidraget föreslås uppgå till sammanlagt 60 000 kronor, varav man kan få som mest 30 000 kronor för konvertering till nytt uppvärmningssystem och 30 000 kronor till förbättringsåtgärder av klimatskärmen. Bidraget är tänkt att uppmuntra till större energieffektiviseringsåtgärder. Därför kommer bidrag under 10 000 kronor inte betalas ut.
Enligt det nyinförda förslaget ska man kunna söka bidrag för byte av uppvärmningssystem och för klimatskärm vid olika tillfällen. Detta motiveras med att även hushåll med små ekonomiska resurser ska kunna genomföra energieffektivisering i den takt de har möjlighet.
Förslaget har skickades på remiss (8 mars 2023) till ansvariga myndigheter, organisationer och intressenter. Förslaget klubbades därefter igenom vilket innebär att småhusägare som idag är beroende av direktverkande el och gas ska kunna söka bidrag för att ställa om till bättre och mindre priskänsliga uppvärmningssystem, som till exempel fjärrvärme, pellets, bergvärme och vattenburen värme.
Vem har rätt att söka bidrag för energieffektivisering av småhus?
Målgruppen för bidraget är småhus som huvudsakligen värms upp med el eller gas. Uppvärmningskostnaderna för dessa hushåll har ökat markant på senare år och riskerar att öka ytterligare i framtiden. Då så gott som alla småhus med dessa typer av uppvärmning befinner sig i de sämsta energiklasserna (F och G), finns stora möjligheter till snabba förbättringar. Har du redan genomfört energieffektiviseringsåtgärder i ditt hus, i sådan omfattning att du inte längre har direktverkande el eller gas som primär värmekälla för uppvärmning så kommer du inte ha rätt att söka bidraget. Dock ska du kunna söka bidrag retroaktivt för inköp av material gjorda tidigast den 8 november 2022. Godkänns förslaget kommer bidraget utbetalas till och med slutet av 2025.
Ett viktigt krav för att kunna beviljas bidraget är att huset är din permanentbostad. Du kan med andra ord inte söka bidrag för energieffektivisering av ditt fritidshus. I förslaget står också uttryckligen att man inte får söka bidrag för uppvärmning av utrymmen som tidigare inte värmts upp. Detta motiveras med att bidragets mål är att minska behovet av el och gas, inte uppmuntra till ökad förbrukning.
När det kommer till vad du ska kunna söka bidrag för så är förslaget annars ganska tillåtande. Då bidraget täcker in både konverterings- och klimatskärmsåtgärder ges hushållen möjlighet att själva bedöma vilka åtgärder som är bäst lämpade för deras småhus. Dock finns det vissa krav kring vilka värmekällor och system som du ska kunna välja bland. Mer om detta i nästa stycke.
Vilka uppvärmningssystem kan jag söka konverteringsbidrag för?
Enligt förslaget ska bidrag ges till materialkostnader för konvertering till någon av följande uppvärmningssystem:
- Styrbar vatten- eller luftvärmepump.
- Bergvärme-, sjövärme- eller jordvärmepump.
- En eller flera styrbara luft/luftvärmepumpar i kombination med varmvattenberedare utrustad med värmepump, alternativt i kombination med biobränsleanordning.
- Anordning för uppvärmning med fast eller gasformigt biobränsle (biobränslepanna). Med fast biobränsle avses i huvudsak pellets, och med gasformigt avses biogas. För att få bidrag för anordning för biobränsle ska denna stå för den huvudsakliga uppvärmningen av hus och tappvarmvatten, samt vara effektstyrd och medge en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel. Detta kan tolkas som att pelletskaminer och pannor är bidragsberättigade, medan vedpannor och vedkaminer inte är det.
- Anslutning till fjärrvärmenät. För att få bidrag för att ansluta sitt småhus till fjärrvärmenätet krävs att fjärrvärmen ska kunna svara för den huvudsakliga uppvärmningen av huset. Fjärrvärmen ska dessutom täcka hushållets hela årsbehov av tappvarmvatten efter anslutningen.
Vad menas med materialkostnader?
Konverteringsbidraget ska täcka materialkostnader vid byte till ett energieffektivare uppvärmningssystem. Förslaget ger några exempel på vad som kan räknas som material. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är en uttömmande lista. I listan hittar vi bland annat:
- Värmepump
- Pelletspanna
- Pelletskamin
- Annan biobränslepanna
- Värmedistribution (t.ex. vattenburna element)
- Fjärrvärmecentral
- Värmeväxlare
- Skorsten
- Styrutrustning till värmepump
- Utrustning för värmeackumulering
- I slutändan är det Länsstyrelsen som beslutar om huruvida du har rätt till bidrag eller ej.
Vad menas med åtgärder för klimatskärm?
Enligt förslaget ska bidrag också kunna ges för förbättringsåtgärder av klimatskärmar i direktverkande el- eller gasuppvärmda småhus. Med klimatskärm avses husets golv, tak, ytterväggar, fönster, dörrar och andra delar som utgör en gräns mot omgivningen.
I denna kategori hör kostnader för tilläggsisolering, isolering av vind och fasad, byte till dörrar och fönster med ett bättre U-värde och annat material som krävs för åtgärdernas genomförande. Precis som i fallet med konvertering till ny uppvärmningssystem så är det Länsstyrelsen som beslutar huruvida din ansökan beviljas eller avslås.
Hur ansöker jag om konverteringsbidrag?
Om du är berättigad till konverteringsbidrag så kommer ansökningen troligen gå till på följande vis (avvikelse kan förekomma):
- Skriv ut blanketten Bidrag till energieffektivisering av småhus på Boverkets hemsida. OBS! Denna blankett är inte tillgänglig förrän dess att förslaget godkänts av riksdagen.
- Fyll i blanketten och lämna in den till Länsstyrelsen i det län där huset är beläget. Ansökan ska innehålla en beskrivning av de åtgärder som ska genomföras, planerad tidpunkt för påbörjande och färdigställande, samt övriga uppgifter som Länsstyrelsen behöver för att kunna pröva ansökan.
- Länsstyrelsen prövar din ansökan och beslutar om den ska beviljas eller avslås. Saknas uppgifter kan Länsstyrelsen även be om komplettering av ansökan.
- De åtgärder du ansökt om bidrag för ska vara färdigställda senast ett halvår efter att de har påbörjats.
- När åtgärderna är färdigställda skickar du in en Begäran om utbetalning till Länsstyrelsen. Begäran om utbetalning får sökas senast sex månader efter färdigställande och ska innehålla redovisning över vilka åtgärder som färdigställts, uppvisande av kvitton/fakturor på materialkostnader, samt att hantverkaren som utfört arbetet innehar F-skattebevis.
- Länsstyrelsen beslutar sedan huruvida du har rätt till bidrag, samt hur stort belopp du ska få. Betalningen sköts av Boverket.
Dags att byta värmesystem?
Det finns många incitament till att byta till ett billigare och renare värmesystem. På Ulma är vi experter på pelletsanläggningar till både små och stora fastigheter. Utöver pelletspannor och pelletskaminer av hög kvalitet kan vi även erbjuda energisparande utrustning som till exempel ackumulatortankar. Har du funderingar kring vilken pelletsanläggning som krävs för uppvärmning och tappvarmvatten i ditt hus? Tveka inte att höra av dig till oss!