Vad kostar det att sätta in vattenburen värme?
Vattenburen värme har traditionellt sett varit ett värmesystem för lägenhetshus och villor i städer där det funnits tillgång till fjärrvärme. Men i takt med stigande energipriser och större miljömedvetenhet har även villaägare med brinnande värmekällor och direkt-el insett fördelarna med vattenburna värmeelement.
Med dagens elpriser är ett vattenburet värmesystem en god investering som betalar igen sig snabbt och som höjer värdet på ditt hus. Men vad innebär det egentligen att installera vattenburen värme och hur mycket kan det kosta? Det tänkte vi gå närmare in på i denna artikel.
Fördelar med vattenburen värme
I dessa tider med höga elpriser och osäker omvärld är det många husägare som börjar undersöka sina möjligheter att få ner sina uppvärmningskostnader. Vattenburen värme är ett av de mest energieffektiva, miljövänliga och prisstabila alternativen när det kommer till att värma upp sitt hus. Dessutom ger vattenburen värme i regel en jämnare värmefördelning i huset, jämfört med till exempel el- och oljeelement.
Vatten har en enastående förmåga att hålla värmen under lång tid och genom att ha ett vattenburet värmesystem installerat kan du få bättre koll på dina kostnader för såväl uppvärmning som för varmvattenförbrukning. Med vattenburna element får du dessutom möjligheten att reglera temperaturen i olika delar av huset genom att justera varmvattenflödet.
Ytterligare en fördel med vattenburen värme är att du får bättre luftkvalitet inomhus, jämfört med direktverkande el, som dels ger torrare luft men också kan alstra dammpartiklar.
Installation av vattenburen värme
Installation av vattenburna element är ett stort projekt som kräver kunskap om såväl el- och vattensystem som erfarenhet av byggnadsarbete. Det är alltså ingenting du som lekman klarar av att göra själv. På Ulma råder vi dig att anlita en certifierad installatör när det kommer till att installera vattenburna värmesystem. Om inte annat för att din försäkring ska gälla om något skulle gå fel med vattenledningarna.
Men bara för att ge dig en bild om hur själva installationen brukar gå till har vi här gjort en lista över de vanliga momenten.
- Planering. Innan installationen påbörjas är det viktigt att planera och besluta om var elementen ska placeras och hur vattenledningssystemet ska designas. Hur får du optimal uppvärmning med minsta möjliga
- Förberedelser. Det krävs ofta en hel del förberedelsearbete innan installationen kan påbörjas. Till exempel ska det skapas utrymme för elementen och om det saknas vattenledningar så ska dessa dras genom hela huset.
- Installera vattenledningar. Vattenledningar måste installeras från värmekällan till varje enskilt element. Vill du ha golvvärme så ska även slingor installeras.
- Montera elementen. Elementen måste monteras på väggarna i rummen där du vill ha dem.
- Anslut till vattenledningar. När element och slingor är på plats ska de anslutas till det centrala vattenledningssystemet.
- Testa systemet. Systemet måste testas för att säkerställa att det fungerar som det ska. Har du en pelletspanna med elpatron? I så fall bör du även kontrollera så att den sätts igång när eldningen av pellets upphör.
- Kolla efter läckor. Att installera vattenledningar och element i hela huset är ett projekt förenat med stora risker. Innan du bygger in ledningarna ska du därför noga kontrollera att alla ledningar och anslutningar håller tätt.
Vad kostar det att installera ett vattenburet värmesystem?
Det är svårt att ge ett exakt pris för installationen av en vattenburen värme i ett hus, eftersom det beror på många faktorer, såsom storleken på ditt hus, hur omfattande installation som krävs, vilken typ av vattenburet värmesystem du väljer, samt var huset är beläget. För en genomsnittlig villa kan man förvänta sig att betala mellan 75 000 och 150 000 kronor för en standardinstallation. I priset har vi inte räknat med kostnader för material.
Det är dock viktigt att komma ihåg att detta bara är en ungefärlig uppskattning och priset kan skilja sig mycket beroende på var i landet du bor. För en mer exakt prisuppskattning rekommenderar vi att du begär offerter från några olika certifierade installatörer.
Se installationen som en investering
Som villaägare är det lätt att stirra sig blind på de aktuella utgifterna och glömma bort de framtida vinsterna. Att installera vattenburen värme i huset är dyrt, men med tanke på senaste årens prisutvecklingen för el så är ett byte av värmesystem många gånger nödvändigt för att inte bli helt ruinerad av en framtida vargavinter.
Att ersätta direkt-el och oljepannor är alltid en bra investering, oavsett om du tänkt bo kvar i huset hela livet eller sälja. För dig som har tänkt att bo kvar så kommer ditt nya vattenburna värmesystem ha betalat sig på cirka 10 år. Har du å andra sidan tänkt att sälja huset så kan du räkna med att huset ökat i värde med motsvarande summa som du lagt på ditt nya värmesystem (om inte mer).
Vilken värmekälla är bäst till vattenburna element?
Du som redan har ett värmesystem med vattenburna element, golvslingor och ledningar i huset, som i dagsläget värms upp av olja, ved eller direktverkande el, har mycket att vinna på att byta till en modernare värmekälla.
Fjärrvärme, bergvärme och pelletspanna är tre populära och kostnadseffektiva värmekällor som drastiskt kan sänka dina uppvärmningskostnader och din miljöpåverkan. I vårt inlägg om det billigaste värmesystemet kan du läsa mer om olika värmekällor och deras egenskaper.
Har ditt hus redan ett vattenburet värmesystem kopplat till oljepanna, vedpanna eller direkt-el? I så fall kan du enkelt installera en pelletspanna och pelletsbrännare istället. Genom att byta en brinnande värmekälla mot en annan kan faktorer som undertryck, luftcirkulation och fuktavledning bibehållas.
Pellets är värmekällan som presterar bäst när elen kostar som mest. Det vill säga på vintern när det är kallt och solen lyser med sin frånvaro. En pelletspanna med brännare på 20 kW brukar ge dig tillräckligt med varmvatten för att värma upp en normalstor villa och samtidigt täcka en normal varmvattenförbrukning. Använder du mycket varmvatten så kan du behöva koppla på en ackumulatortank till din pelletsanläggning. Ackumulatortanken tar tillvara på energin från varmvattnet och hjälper till att jämna ut ojämn energiförbrukning. Vidare ger den dig kontinuerlig tillgång till varmvatten – även när din pelletspanna inte är igång. Genom att kombinera ackumulatortank med solceller kan du få ner din förbrukning av pellets med upp till 20%.
För mer information om pellets, vänligen besök vår sida med vanliga frågor och svar.
Se våra paketerbjudanden på pelletsanläggningar.