Vilken pelletskamin ska man välja: den bästa för varje behov
När man väljer en pelletskamin måste man ta hänsyn till många faktorer, vissa av dem är mycket specifika och tekniska. Därför är det viktigt, utöver estetiska kriterier eller bedömningar baserade på pris eller produktens tekniska utrustning, att lita på expert- och kvalificerad personal för att hjälpa till att orientera sig i valet av rätt köp.
Typer av pelletskaminer
Marknaden erbjuder idag tre huvudtyper av produkter: ventilerade pelletskaminer, kanaliserade pelletskaminer och vattenmantlade pelletskaminer.
Ventilerade pelletskaminer
Ventilerade pelletskaminer eller luftpelletskaminer är de vanligaste, idealiska för att värma mindre utrymmen genom att blåsa in varm luft i rummet genom forcerad ventilation. Värmespridningen i utrymmet kommer att bero på bostadens konfiguration, så det kommer att vara mer jämnt i fallet med ett öppet utrymme medan det kommer att spridas på olika sätt i de olika rummen beroende på närvaron av murverk, dörrar etc. I fallet med stora bostäder eller de som sträcker sig över mer än en våning, kan valet av en pelletskamin övervägas i tillägg till ett traditionellt värmesystem, till exempel för att värma vardagsrummet och lägga till komfort och estetik till miljön.
Kanaliserade pelletskaminer
Kanaliserade pelletskaminer är främst lämpliga för att värma medelstora till stora utrymmen uppdelade i flera rum. Funktionen hos kanaliserade pelletskaminer är densamma som för luftkaminer, men tack vare en luftkanal kan de sprida värme jämnt även i rum som ligger intill det rum där kaminen är installerad. Marknaden erbjuder olika varmluftskanaler som kan gå genom väggar och pelare eller vara synliga.
Vattenmantlade pelletskaminer
Vattenmantlade pelletskaminer är kaminer som är direkt anslutna till vattenledningssystemet för att värma radiatorvatten eller golvvärme. De är lämpliga för att värma stora utrymmen och ersätter helt en värmepump eller gaspanna, eller kompletterar det befintliga värmesystemet. Vissa modeller av vattenmantlade pelletskaminer kan också användas för att producera varmvatten.
Pelletsinsatser
Förutom fristående pelletskaminer finns det också pelletsinsatser, som gör det möjligt att använda utrymmet från den gamla eldstaden. Detta gör att du kan ha alla fördelar med en vanlig ventilerad, kanaliserad eller vattenburen pelletskamin, kombinerat med den estetiska njutningen och komforten av en levande låga, som dock, till skillnad från en vanlig eldstad, kommer att brinna skyddad och isolerad av ett glas.
Faktorer att överväga när du väljer en pelletskamin
Låt oss nu överväga de viktigaste elementen att tänka på innan du väljer vilken pelletskamin du ska köpa.
Volymen av utrymmet som ska värmas upp
Det första du ska tänka på är volymen av det utrymme du vill värma upp, med tanke på att en pelletskamin med en nominell effekt på 11 kW kan värma upp en volym på cirka 300 kubikmeter. Varje pelletskamin har en egen teknisk specifikation, där nominell effekt, uppvärmningsvolym och andra data som tankkapacitet, nominell effektivitet, förväntad förbrukning och ytterligare information om den tekniska utrustningen anges.
Hur många rum som behöver värmas upp
Pelletskaminer kan användas för att värma upp ett enda rum, flera rum eller hela huset, beroende på de olika typerna. Som vi har sett, om du tänker värma upp ett enda rum eller integrera pelletskaminen med ett befintligt värmesystem, kommer valet att falla på en ventilerad pelletskamin. Om du vill värma upp flera rum, även på olika våningar, kan du istället välja en kanaliserad pelletskamin eller en vattenburen pelletskamin för att värma upp större volymer.
Värma upp radiatorvatten eller golvvärme
Radiatorer (eller golvvärme) gör det möjligt att sprida värmen jämnt i hela huset och, tack vare användningen av termostater, ställa in olika temperaturer i de olika rummen. Detta är därför det mest använda värmesystemet i medelstora och stora bostäder, men det är också den vanligaste typen av system i hus som genomgår renovering och byggnadsuppgradering. Användningen av en vattenmantlad kamin gör det möjligt att behålla det befintliga värmesystemet, genom att komplettera eller ersätta pannan. Den vattenburna pelletskaminen sprider därför värmen inte genom luften, utan genom att använda vatten och husets vattenledningssystem.
Produktion av varmvatten
Vissa modeller av vattenburna pelletskaminer utför helt och hållet funktionerna hos en panna, och producerar även varmvatten. Det varmvatten som produceras i överskott för uppvärmning av radiatorerna lagras i en tank eller buffert och hålls vid en temperatur som gör det möjligt att leverera det redan varmt vid behov. I detta fall måste du, förutom pelletskaminen, också överväga utrymmet för att rymma bufferten, som är en stor stålcylinder mycket lik de gamla generationens värmesystem.
Storlek och form på kaminen
Pelletskaminen kommer i de flesta fall att bli en integrerad del av heminredningen, så form, storlek och estetik är också faktorer att överväga vid köpet. Från att vara ett anonymt och rent funktionellt föremål, är pelletskaminen idag allt mer en designelement, som ger stor frihet att anpassa tack vare ett allt större urval av former, färger och finish. De minimala avstånden som ska respekteras varierar beroende på modellen, de föreskrivs av tillverkaren och anges i den tekniska dokumentationen. Generellt sett bör kaminen vara minst 5 cm från väggen och rummets minimala volym bör vara 30 m3. På båda sidor bör avståndet från något föremål eller material vara minst 25 cm. Säkerhetsutrymmet på ovansidan bör vara 40 cm.
Täta kammaren
Installation av vanliga kaminer är normalt inte att rekommendera i utrymmen med en volym mindre än 15 kubikmeter, i till exempel studior, sovrum, badrum och garage, eftersom vanliga pelletskaminer tar luft för förbränning från det rum de befinner sig i. För att behålla rätt mängd syre i miljön är det därför nödvändigt med luftintag.
Dessa begränsningar har Cadel löst tack vare införandet av den lufttäta förbränningskammaren, som istället tar in förbränningsluft från utsidan. Denna teknik gör det möjligt att undvika luftintag, vilket gör att pelletskaminen kan installeras även i utrymmen där traditionella kaminer inte skulle kunna placeras.
Andra element att överväga vid valet av en pelletskamin
Rökrör/skorsten
Innan du köper en pelletskamin måste du kontrollera att det är möjligt att installera en skorsten om det inte redan finns. Det kommer också att behövas ett externt luftintag att ansluta pelletskaminen till, och en anslutning till elnätet som alltid kan vara tillgänglig när kaminen är installerad.
Om du inte har möjlighet att installera kaminen till en skorsten så fungerar våra lösningar utan skorsten, en så kallad horisontell rökkanal, alldeles utmärkt.
Pelletstankens kapacitet
Ju större kapacitet tanken har, desto längre kommer pelletskaminens brinntid att vara. Dessutom gör en stor tank det möjligt att fylla på med mer pellets på en gång.
Termostat
En pelletskamin, jämfört med en vedkamin, har fördelen att den kan hantera förbränningen autonomt i förhållande till de temperaturer som användaren begär. Användaren kan faktiskt ställa in den önskade temperaturen på displayen och enhetens styrenhet kommer automatiskt att välja den mängd pellets och ventilation som är mest lämplig för att uppnå den. När den önskade rumstemperaturen har uppnåtts, kommer kaminen att börja modulera förbränningen vid låg effekt och sedan hålla den konstant, alternativt stänga av kaminen tills att temperaturen sjunkit en grad under önskad temperatur.
Fjärrstyrning via Wi-Fi, Bluetooth och App
Samtliga modeller i vårt sortiment är utrustade med Wi-Fi och Bluetooth-teknik som standard, vilket gör det möjligt att övervaka och hantera kaminen direkt från din smartphone och därmed även på distans. Du kan även köpa till en fjärrkontroll om så önskas.
Related products
Pelletskamin CADEL Shell UP 9 kW
Pelletskamin CADEL Sweet 7 kW
Pelletskamin CADEL Prince 11 kW
Pelletskamin CADEL Shell PS 9 kW
Pelletskamin CADEL Quasimodo UP 9 kW
Pelletskamin CADEL Perla 7 kW
Pelletskamin CADEL Grace 7 kW
Pelletskamin CADEL Sound UP 7 kW
Pelletskamin CADEL Spirit 5 kW
Pelletskamin CADEL Frame 9 kW
Pelletskamin CADEL Frame UP 9 kW
Pelletskamin insats CADEL Zefiro 9 kW
Pelletskamin CADEL Fenice 11 kW
Pelletskamin CADEL Kobe 11 kW
Pelletskamin CADEL Icon Plus 9 kW
Pelletskamin CADEL Tile Plus 10 kW
Pelletskamin CADEL Fenice Plus 11 kW
Pelletskamin CADEL Sound PS 7 kW
Vattenmantlad Pelletskamin CADEL Hydro River 18kW
Pelletskamin CADEL Kobe Plus 11 kW
Pelletskamin CADEL Prince Plus 11 kW
Pelletskamin CADEL Hublot UP 6 kW
Pelletskamin CADEL Magritte 6 kW
Pelletskamin CADEL Cristal 9 kW
Pelletskamin CADEL Luce Plus 9 kW
Pelletskamin CADEL Elle Plus 9 kW
Pelletskamin CADEL Spin Plus Airtech UP 9 kW
Pelletskamin insats CADEL Ponente 7 kW
Pelletskamin CADEL Cristal 9 kW Airtech
Pelletskamin MCZ Club CORE 10kW
Pelletskamin MCZ Musa CORE 10kW
Pelletskamin MCZ Ego CORE 8kW
Pelletskamin MCZ Mako CORE 8kW
Pelletskamin MCZ Suite CORE 10kW
Pelletskamin MCZ Eiko CORE 6kW
Pelletskamin CADEL Eclipse Plus 11 kW
Vattenmantlad pelletskamin MCZ Ego 8/12 Hydromatic
Pelletskamin CADEL Atena Plus 14 kW
Pelletskamin MCZ Mood CORE 8kW
Pelletskamin MCZ Mood 8kW
Pelletskamin MCZ Feel CORE 12kW
Vattenmantlad pelletskamin MCZ Star 12 Hydromatic
Vattenmantlad pelletskamin MCZ Clio 16/23 Hydro
Vattenmantlad pelletskamin MCZ Musa 18/24 Hydromatic
Pelletskamin CADEL Cristal 9 kW Air
Pelletskamin CADEL Spin Plus Airtech PS 9 kW
Related posts




