Save electricity at home - Great guide to how to go about it
De fortsatt stigande elpriserna har gjort att många nu reflekterar mer än någonsin över sin elförbrukning. Vill du börja spara mer el? Vi har en glad nyhet – det är faktiskt inte speciellt svårt. Ta del av vår omfattande guide till hur du sparar el och följ våra rekommendationer för en tydlig förändring, både för miljön och din plånbok.
Det är de små förändringarna i din vardag som tillsammans gör stor skillnad, och du kommer snabbt märka resultat. Hur du väljer att värma upp ditt hem är den mest avgörande faktorn. Då elpriserna skenat under det senaste året kan uppvärmning beroende av el bli en dyr historia. Som tur är finns det billigare uppvärmningsmetoder som du kan överväga byta till.
Uppvärmning
- Att sänka inomhustemperaturen är ett effektivt sätt att spara energi på. Du sparar faktiskt hela 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad du sänker.
- Undvik höga temperaturer i utrymmen som inte behöver vara speciellt varma – exempelvis i garage, källare, tvättstuga eller förråd. Är det möjligt att reglera temperaturen i de olika rummen skulle du kunna sänka den med några grader under nätterna eller när du inte är hemma.
- Koppla en ackumulatortank till din värmekälla för att ta vara på energi från uppvärmt vatten. Få på så vis en jämn energiförbrukning, sänkta värmekostnader och kontinuerlig tillgång till varmvatten.
- Värmer du upp ditt hem med direktverkande el, eller med exempelvis en luftvärmepump, kan du spara en hel del pengar genom att optimera din uppvärmning. Det kan exempelvis handla om att byta värmesystem till ett mer förmånligt eller komplettera den nuvarande uppvärmningsmetoden med exempelvis en pelletskamin. Hos Ulma kan du köpa allt från varmluftspannor till pelletspannor och pelletsbrännare att värma upp ditt hem med.
- Undersök om det drar någonstans i ditt hem, exempelvis vid gamla och slitna tätningslister runt fönster och dörrar. Genom att byta ut slitna lister minskar du din elförbrukning. Låt inte fönster stå öppna under lång tid så att värme släpps ut.
- Håll elementen fria så att värmen fritt kan spridas ut i rummet.
Är du osäker på vilket värmesystem som passar ditt hem bäst? Läs vår artikel om hur du väljer rätt värmekälla.
Lampor och belysning
- Du har med stor sannolikhet hört detta många gånger tidigare, men släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Försök att ha så få lampor som möjligt tända på samma gång.
- Hur mycket el som går åt när du tänder upp ditt hem beror också på vilken typ av ljuskälla du använder dig av. Byt ut alla lampor mot led-lampor. En led-lampa förbrukar 80 procent mindre energi och håller längre än en vanlig glödlampa.
- Använder du äldre glödlampor som exempelvis dekorationsbelysning så kan en timer vara ett bra alternativ. Då stängs belysningen av under vissa bestämda tider på dygnet, förslagsvis när det är ljust ute eller när du befinner dig på jobbet.
Vattenförbrukning
- Visst är det skönt att stå i duschen länge och njuta av det varma vattnet, men försök att begränsa tiden du duschar. Varje svensk förbrukar omkring 140 liter vatten om dagen. Om du lyckas minska denna förbrukning kommer du spara en hel del el.
- Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner. När du väl sätter igång en maskin bör du även välja en så låg temperatur som möjligt samt använda eventuella sparprogram.
- Fyll diskmaskinen helt innan du sätter igång den och använd energisparprogrammet. Skölj inte disken innan du sätter in den i diskmaskinen. Skrapa istället av tallrikarna noga så att du inte behöver diska om dem när maskinen är klar.
Elektronik och vitvaror
- Ofta förbrukar den osynliga elektroniken i hemmet mycket energi. Genom att hålla koll på vilka de största energibovarna är kan du dra ner på din elförbrukning. Har du dessutom koll på hur mycket energi de olika prylarna faktiskt drar, kommer det kännas enklare att stänga av den stationära datorn eller dra ur laddaren till mobilen från vägguttaget.
- Vi är idag vana vid alla elektriska maskiner i hemmet som underlättar i vår vardag. Att värma, kyla, torka och tvätta går både fort och lätt. Det är ofta en god idé att byta ut gammal elektronik eller vitvaror mot nya som är betydligt mer energieffektiva. Energimärkningen på vitvaror och köksmaskiner gör det tydligt vilka produkter som är att föredra framför andra.
- Äldre elektronikprylar använder ofta en hel del el i standby-läge. Stäng av denna typ av elektronik genom att dra ut sladden från strömbrytaren. Ett tips är att använda grenuttag med strömbrytare som kan stänga av flera produkter samtidigt.
- En plasma-tv drar två till tre gånger mer ström än en platt-tv. Dessutom drar en tv mer energi ju större den är. Överväg att byta ut din större tv mot en mindre för att spara energi.
- Se till att hålla rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha en temperatur på +6 grader och frysen - 18 grader. Placera dessutom kyl och frys så att luften kan cirkulera runt om och dammsug baksidan regelbundet. Frosta av frysen minst en gång om året och försäkra dig om att dörrar och lock sluter tätt.
- Att använda golvvärme kan vara ett effektivt sätt att spara el hemma. Däremot är det mycket viktigt med bra isolering under värmeslingorna. Du måste även kunna stänga av annan typ av uppvärmning. Lägg inte på mattor på golv med golvvärme, då hindras värmen från att komma ut i rummet.
Vardagliga aktiviteter i hemmet
- Använd lock på kastrullerna när du lagar mat. Kontrollera att kastrullen du använder inte är ojämna i botten. Matlagning går snabbare och du sparar el om kastrullen har bra kontakt med plattan.
- Ska du tina upp mat som varit i frysen? Ställ då in maten i kylskåpet för att använda kylan som finns i maten. Låt alltid varm mat svalna innan du ställer in den i kylen.
- Undvik torkskåp när du ska torka din tvätt. Om möjligt är det bästa alternativet att torka tvätten på en tvättlina. Väljer du att använda torkskåp bör du centrifugera så mycket som möjligt innan för att spara ström.
- Undvik luftkonditionering i den mån det går. Vädra istället på natten och håll stängt och nerdraget på dagen. Markiser kan hjälpa till att hålla värmen borta.
Så får du koll på din elförbrukning och sparar el
När du har tagit reda på hur mycket el du använder och vad du använder den till, kommer det också blir lättare att påverka din elförbrukning. För att ta reda på hur mycket el du gör av med kan du använda dig av en enkel elmätare för hushållsbruk. Du skulle även kunna be ditt elbolag om timvärden för att på så sätt se när elen används. För anteckningar över din och din familjs elanvändning för ett helhetsperspektiv.
Läs mer om vad som mer specifikt drar mest el i ditt hem i vår artikel om just detta.
För att ta reda på hur mycket det kostar att värma upp ditt hem kan du ta hjälp av Ulmas priskalkylator. Fyll i ditt elpris, värmebehov och yttertemperatur för information om vilket alternativ på uppvärmning som är mest kostnadseffektivt för dig.